Bemutatkozás

A KuK (Kultúra és Kritika) a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán alapított, az Esztétika Tanszék által működtetett független, kritikai portál.

A KuK egy nyilvános műhely: az egyetem hallgatóinak szakmai, tantermen kívüli együttműködése.

A  KuK célja egy olyan, folyamatosan bővülő internetes kritikai portál működtetése, mely a kritikaírás gyakorlata során kísérli meg újra felfedezni a kritika eredeti, értékközvetítő szerepét. 

A  KuK-nak nem az a feladata, hogy beszámoljon minden aktuális kulturális eseményről, hanem az, hogy rámutasson a művészetek (film, irodalom, kiállítás, színház, és zene), valamint a filozófia és esztétika területén a legkiemelkedőbb alkotókra és alkotásokra, művészeti jelenségekre.

A KuK küldetése a pozitív, de nem a dicsőítő kritika gyakorlása: megfontolt választásunkkal és igényes - értő és közérthető módon kimunkált - véleményünkkel kívánunk kitűnni a hasonló portálok közül.

A KuK kötelességének érzi, hogy érdeklődéssel tekintsen minden olyan aktuális kulturális törekvés felé, mely segít eligazodni az embereknek a hétköznapi életben és a gondolkodás világában is.

A KuK elsősorban Európa több mint kétezer éves keresztény kultúrájának örökségére támaszkodik és abból merít: egyszerre fordul kulturális tradíciónk és a kortárs művészek, alkotók és gondolkodók művei felé.